Bölgesel zayıflama yöntemleri - ReneSante Clinic | Diyetisyen - Bölgesel Zayıflama |

Blog

Bölgesel zayıflama yöntemleri

Dünden bugüne bölgesel zayıflama sektörü

Bölgesel zayıflama yöntemleri denilince hepimizin aklına cihaz destekli uygulamalar gelmiştir. Dünden bugüne bölgesel zayıflama sürecine hep beraber bakalım. DSÖ Avrupa Bölge Ofisi tarafından açıklanan 2022 Avrupa Obezite Raporu’na göre; Türk toplumunun %59 u aşırı kilo veya obezite sorunuyla karşı karşıya. Obezite görülme oranı erkeklerde % 30 iken kadınlarda bu oran % 40 olarak açıklanmış. Günümüzde fazla kilo artık en önemli sağlık problemi olarak kabul edilmektedir. 

Peki ya kilo vermek için ne kadar çaba gösteriyoruz? Bir başka deyişle ne kadar sonuç alıyoruz bilginiz var mı? Zayıflama sektörü günümüzde artık ticari bir endüstri halini almıştır. 2000’lerde başlayan estetik algısı ve hızlı kilo verme furyası günümüzde dünya genelinde 134 milyar $ üzerinde bir ticaret hacmini oluşturuyor. Şuan için bölgesel zayıflama için çok çeşitli yöntemler vaat ediliyor. Ancak gerçek olan şu ki bu yöntemlerin büyük bir çoğunluğu işe yaramıyor. Hatta kullanıcılar için zaman kaybından öteye gidemiyor.

Bölgesel zayıflama yöntemleri nelerdir?

Günümüzde çok çeşitli bölgesel zayıflama yöntemleri vardır. Diyet programlarında tek başına hiç bir besin bölgesel zayıflama sunamaz. Bu anlamda bölgesel zayıflama vaadeden diyet listelerine uzak durmakta fayda var. Aynı şekilde besin takviyeleri de yetersiz kalıyor. Spor yaparak bölgesel incelme kısmen sağlanabilir. Ancak bunu diyet programı ile desteklemeli ve süreci aksatmadan devam ettirmelisiniz. Bu durum günümüz şartlarında efor ve emek gerektiriyor. Bundan dolayı yeterince öz disiplin yoksa sporla bölgesel zayıflamada pek mümkün olmuyor.

Bölgesel zayıflama tercih kişilerin tercih ettiği bir diğer yöntem ise invazif işlemlerdir. Yani karın germe, lipsuction gibi cerrahi yöntemlerdir. Peki ya bu bölgesel zayıflama ameliyatları gerçekten etkili mi? Bir başka değişle vaadedilen etkiyi sağlıuorlar mı?  Sanırım bunun cevabı revize ameliyatların yapılma sıklığından dolayı tartışmaya kapalıdır.

Primum non nocere! "Önce, zarar verme!"

Bölgesel zayıflama ameliyatlarının zararları nelerdir?

Tıp etiğinde öğretilen ilk ilke “Önce zarar verme” yaklaşımıdır. Her ne kadar unutulmaması gereken bir ilke olsa bile günümüzde maalesef gözardı ediliyor Meslek hayatım boyunca bariatrik cerrahi ameliyatı olması için hekim tarafından biraz daha kilo almasına teşvik edilen hastalarla karşılaştım. Operasyon sonrası süreçte olası komplikasyonlar hakkında yeterli bilgi verilmeyen hastalarla karşılaştım. Maalesef ki bu bölgesel zayıflama ameliyatları günümüzde sağlık turizmi kapsamında değerlendiriliyor. Yani bir nevi kasapvari yaklaşımla insanları sözde işin kolayı gösteriliyor. Ama işin özünde süreç o kadar da kolay değil.

Anlamanız için tabloyu çizmek istiyorum. Fazla kilodan müzdarip hasta daha önce başarısız bir kaç diyet sürecinden geçmiştir. Artık kilolarından şikayetçidir. Instagramda gezinirken karşısına çıkan kilolu bir hastanın sadece bir kaç ayda onlarca kilo verdiğini görür. Daha sonra işlem ilgisini çeker ve hastanenin yolunu tutar. Hastane personeli hastayı karşılar ve hastaların çok kısa sürede çok fazla kilo verebileceğini söyler. Hatta daha önce ameliyata giren hastaların öncesi sonrası fotoğrafları ile sürecin ne kadar kolay olduğundan bahseder,.Üstelik bunun için efor sarf etmesine gerek bile yoktur (!) Hasta hemen operasyona alınır ve bingo ameliyatlar sonrası zorlu süreç başlamıştır.

Yapılan araştırmalar, bariatrik cerrahi sonrası beslenme düzeyini kontrol etmeyen kişilerin verdikleri kilonun büyük bir kısmının ilk 6-7 yıl içinde tekrardan alındığını göstermektedir.

 

bölgesel zayıflama uygulama alanlarıİşin üzücü tarafı verilen kiloların büyük bir kısmı operasyondan sonraki 5-6 yıl içerisinde geri alınıyor. Üstelik hastaya işin önemli kısmının ameliyat değil operasyon sonrası nasıl beslenmesi gerektiğinin söylenmemesidir. Biliyorum tablo uçuk gelebilir ama profesyonel yaklaşılmayan çoğu hastanede süreç bu şekilde ilerliyor. 

Hadi gelin biraz da bir dönemin favori ameliyatı olan Liposuction dan bahsedelim. Liposuction en basit tabiri ile vücuttaki yağ dokunun vakumlu aletler yardımıyla alınması işlemidir. Bunu zaten biliyorsunuzdur peki olası komplikasyonlar hakkında bilginiz var mı? Biraz da yan etkilerinden bahsedelim.

Bölgesel zayıflama uygulamalarının yan etkileri
  • Kontur düzensizlikleri: Düzensiz yağ alma, zayıf cilt elastikiyeti ve olağandışı iyileşme nedeniyle cildiniz inişli çıkışlı, dalgalı veya solmuş görünebilir. Bu değişiklikler kalıcı olabilir. Liposuction sırasında kullanılan ince tüpten (kanül) cilt altında oluşan hasar cilde kalıcı benekli bir görünüm verebilir.
  • Sıvı birikimi: Deri altında geçici sıvı cepleri (seromalar) oluşabilir. Bu sıvının bir iğne ile boşaltılması gerekebilir.
  • Uyuşma: Etkilenen bölgede geçici veya kalıcı uyuşma hissedebilirsiniz. Geçici sinir tahrişi de mümkündür.
  • Enfeksiyon: Deri enfeksiyonları nadirdir ancak mümkündür. Ciddi bir cilt enfeksiyonu yaşamı tehdit edebilir.
  • İç delinme: Nadiren çok derine nüfuz eden bir kanül bir iç organı delebilir. Bu, acil cerrahi onarım gerektirebilir.
  • Yağ embolisi: Gevşemiş yağ parçaları parçalanabilir ve bir kan damarına hapsolabilir ve akciğerlerde toplanabilir veya beyne gidebilir. Yağ embolisi tıbbi bir acil durumdur.
  • Böbrek ve kalp problemleri: Sıvılar enjekte edilirken ve emilirken sıvı seviyelerindeki değişimler, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden böbrek, kalp ve akciğer sorunlarına neden olabilir.
  • Lidokain toksisitesi: Lidokain, ağrıyı yönetmeye yardımcı olmak için genellikle liposuction sırasında enjekte edilen sıvılarla uygulanan bir anesteziktir. Genel olarak güvenli olmasına rağmen, nadir durumlarda lidokain toksisitesi meydana gelebilir ve ciddi kalp ve merkezi sinir sistemi sorunlarına neden olabilir.
Cerrahi olmayan bölgesel zayıflama yöntemleri nelerdir?

Günümüzde bölgesel zayıflamak için ameliyat yöntemini tercih etmeyen kişiler, cihaz destekli ve çoğunlukla ameliyatlar kadar risk içermeyen bölgesel zayıflama uygulamalarını tercih etmektedir. Günümüzde bölgesel zayıflama vadeden epey bir yöntem ve cihaz vardır. Ama gerçek şu ki her yöntem herkes için uygun değildir. Bölgesel zayıflama yöntemlerini sıralayacak olursak kavitasyon, radyofrekans, lazer veya led terapi, soğuk lipoliz, g5 masajı, cryo terapi, ems, andülasyon gibi çeşitli uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamaların çalışma prensipleri;

  • Kavitasyon (Ultrasonik Lipoliz): Bu teknoloji, yüksek yoğunluklu ultrason dalgalarını kullanır. Cihazın başlığı cilt yüzeyine yerleştirilir ve ultrason dalgaları yağ hücrelerini titreterek patlamalarına neden olur. Patlayan yağ hücreleri, yağların sıvı haline gelmesine yardımcı olur ve vücut tarafından daha kolay atılabilir.

  • Radyofrekans (RF): RF teknolojisi, radyo dalgalarını kullanarak cilt altındaki dokuları ısıtarak çalışır. Isı, kolajen üretimini teşvik edebilir, cildi sıkılaştırabilir ve yağ hücrelerini küçültebilir.

  • Lazer veya LED Terapi: Bu teknoloji, lazer veya LED ışıklarının cilt yüzeyine odaklanmasını kullanır. Işık enerjisi, yağ hücrelerini ısıtma ve metabolizmayı hızlandırma amacıyla kullanılır.

  • Vakumlu Masaj: Bu yöntemde, cilt altındaki dokuları çekme ve gevşetme işlemi yapılır. Bu, dolaşımı artırabilir, selülitin görünümünü düzeltebilir ve yağ hücrelerini etkileyebilir.

  • Elektromanyetik Dalgalar: Bazı cihazlar elektromanyetik dalgaları kullanarak kasları kasarak ve yağ hücrelerini tahrik ederek çalışır. Bu sayede, vücutta yağ yakımı artırabilir ve kas tonusu artırabilir. EMS uygulamaları, kas kasılmasını sağlayan elektriksel sinyalleri vücuda ileten elektrotlar veya elektrot giysileri aracılığıyla çalışır.

  • Soğuk Lipoliz: Vücuttaki fazla yağ hücrelerini dondurarak ve bu hücrelerin doğal olarak vücut tarafından atılmasını teşvik ederek yağ kaybını amaçlayan bir estetik prosedürdür. Soğuk lipoliz, genellikle “Fat Freezing” veya “cryolipolysis” adıyla da bilinir. Bu yöntem, cerrahi olmayan bir seçenek olarak fazla yağın belirli bölgelerinden (genellikle karın, kalça, uyluk, bel ve çift çene gibi) kurtulmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Bu yöntem, liposuction kadar invaziv olmadığından, daha az riskli ve daha az maliyetli bir seçenek olarak tercih edilir.

En iyi bölgesel zayıflama yöntemi hangisi?

Bu soruya cevap vermek oldukça zor. Çünkü bölgesel zayıflama da etkin sonucu belirleyen tek bir değişken yok. Bundan dolayı kişinin kilo aralığı, doku uygunluğu, personelin tecrübesi gibi çeşitli etkenler vardır. Unutulmamanız gereken, her yöntem bölgesel zayıflama vadetse de maalesef her cihaz aynı sonuç vermez. Meslek hayatım boyunca maalesef merdiven altı güzellik merkezlerine yolu düşüp sonuç alamayan bir sürü kişiyle çalıştım. Hepsinin ortak noktası yetkin olmayan personel, abartı seviyesinde vaatler ve işe yaramayan cihazlarla çalışmış olmalarıdır. 

Eğer süreci profesyonel kliniklerde başlarsak. Doğru yöntem, öncelikle sizi ön değerlendirmeye alıp kilo aralığınıza ve doku uygunluğunuza göre planlama yapmalarıdır. Bundan dolayı gideceğiniz güzellik merkezinde prosedür hakkında bilgi almalı süreç hakkında referans istemelisiniz.

Önerdiğiniz bölgesel zayıflama yöntemleri nelerdir?

Bu işin mutfağında olup hemen hemen bütün yöntemleri denemiş ve uygulamış bir diyetisyen olarak önereceğim iki uygulama Fat Freeze ve EMS Ultra uygulamalarıdır. Her iki uygulamayı eğer doku uygunluğu var ise kombine tedavi protokolü şeklinde uyguluyoruz ve öneriyorum.bölgesel zayıflama nasıl yapılır

Fat Freeze uygulaması ile adipoz dokuda yağ hücreleri parçalayarak yağ dokusunda azalma hedefler. EMS ULTRA uygulaması ile kas dokuda manyetik enerji yardımıyla sıkılaşma sağlar. Kombine uygulamaya ek olarak doğru bir beslenme programı ile desteklediğimiz danışanlarımızda ortalama 8-10 haftada yüz güldüren sonuçlar almakda mümkün oluyor.

Sürecin güzel yanı her iki uygulamayı kombine çalıştığımız zaman bölgesel zayıflama ameliyatları kadar etkili oluyor. Üstelik bu operasyonların yan etkisini içermesi sebebiyle daha güvenli oluyor.

2023 yılı bölgesel zayıflama ücretleri ne kadar?

Bölgesel zayıflama ameliyatlarının ücretleri, uygulama tipi ve bölgeye göre büyük ölçüde değişiklik gösterebiliyor. Ayrıca, seçilen ameliyat veya uygulamanın karmaşıklığı, hastanın vücut yapısı, ameliyatın yapılacağı şehir gibi faktörler de fiyatı etkileyebilir.

Örneğin, liposuction gibi invazif bir bölgesel zayıflama ameliyatının Türkiye’deki ortalama maliyeti, tek bir bölge için genellikle 30.000 TL ile 100.000 TL arasında değişebilir. Ancak bu fiyatlar büyük şehirlerde veya daha deneyimli cerrahlar tarafından yapılan işlemlerde daha yüksek olabilir.

Cerrahi olmayan bölgesel zayıflama yöntemlerinde ise alacağınız seans ve uygulama sayısına göre değişmektedir, Ortalama fiyat aralıkları 5.000 TL ile 10.000 TL arasındadır.

Diyetisyen destekli bölgesel zayıflama uygulaması için kliniğimizden ücretsiz ön görüşme için randevu alabilirsiniz. Kliniğimize geldiğiniz zaman ihtiyacınıza yönelik uygulama ve seans sayısı belirleyip süreci uygun maaliyet ve konforlu bir şekilde geçirebilirsiniz.

Diyetisyen Furkan OKYAY
Diyetisyen

Kırklareli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik mezunu. Öğrenim süresince Porta Üniversitesinde öğrenci değişim programı ile eğitim aldı. Halan eğitim hayatına İnönü Üniversitesi Halk Sağlığı Yüksek Lisans programı ile devam etmekte.

Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir